Een kijkje bij Gemaal Leemans

DEN OEVER – Afgelopen weekend was het Nationale Molen- en Gemalendagen ook het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier deed mee. Zo was er toegang tot het gemaal Leemans bij Den Oever deze staat in de dijk op de rand van de Wieringermeer.

Het gemaal is in 1930 in gebruik genomen, een heeft de status Rijksmonument en werd gebouwd voor het leegmalen van de Wieringermeerpolder en doet nog steeds dienst als het hoofdgemaal voor de ontwatering van de polder.

Gemaal Leemans was oorspronkelijk uitgerust met twee dieselmotoren van 600pk, die ieder een centrifugaalpomp aandreven met een waterverzet van 250 kubieke meter per minuut. In 1994 werd gemaal Leemans gerenoveerd en maakten deze plaats voor elektromotoren. De vier pompen kunnen 1.500 m3 water per minuut uit de polder halen. De gebouwen, waartoe ook de schutsluis, het transformatorhuisje en de drie ijzeren brandstoftanks behoren, zijn beschermd monument.

Zout Kwelwater
De Wieringermeer is een van de diepste droogmakerijen van Nederland, tot wel 6,60 meter onder NAP. Per jaar moet circa 150 miljoen m3 water uit de polder worden gepompt. Door de diepe ligging van de polder kwelt ook zeewater uit de ondergrond naar boven. De twee gemalen van de Wieringermeer brachten per jaar zo’n 800.000 ton zout in het IJsselmeer. Dat gaf niet alleen problemen voor de natuur maar ook voor de drinkwatervoorziening. Sinds 1997 wordt al het water uit de Wieringermeer afgevoerd naar de Waddenzee door een afvoerleiding met een lengte van 1.100 meter.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Rinze de Vries
Rinze de Vries

Dit bericht is geschreven door Rinze de Vries, eigenaar van ZoBlauw, uw partner voor Online Media. Tevens AV-Specialist en visueel verhalenverteller actief voor verschillende platforms. Rinze is te bereiken via email dtv@zoblauw.nl of gebruik het contactformulier op deze website.